Fitness-tips

Is het verstandig om koolhydraat-arm te eten (om af te vallen)?

“Nee. Het is een hype die voortkomt uit ons verlangen een boeman aan te wijzen. Eerst was het vet. Toen waren het gluten. Nu zijn het koolhydraten. Maar zo simpel werkt het niet met voeding.”

 

Waarom is koolhydraat-arm niet goed?

“De richtlijnen goede voeding adviseren om zo’n veertig tot zeventig procent van je energie uit koolhydraten te halen. Voor een volwassen vrouw komt dit neer op 200 tot 350 gram per dag.”

“Daardoor mis je bepaalde vitaminen, mineralen en vezels. Bovendien: wat eet je voor die koolhydraten in de plaats? Het ketogene dieet adviseert vetrijke producten zoals room, boter, spek en avocado. Geen producten die puur gezond zijn. Zeker niet in grote hoeveelheden.”

 

Is er wetenschappelijk bewijs voor de positieve effecten van het dieet?

“Er is geen onderzoek gedaan naar de lange termijneffecten. Het is dus niet duidelijk of het gezond is om gedurende langere tijd ‘in ketose’ te verkeren.”

 

Hoe beperk je koolhydraten op een verantwoorde manier?

“Schrap de ongezonde varianten: witbrood, koek, snoep, frisdrank, maar ook fruitsap. Eet wel voldoende peulvruchten, volkoren producten, groenten en fruit. En eet niet teveel. Als je wil afvallen zal je minder moeten eten dan je verbrandt.”
 

Bron: nu.nl